To już jutro! 28 Spotkanie Sadownicze Sandomierz 2019

28 Spotkanie Sadownicze Sandomierz 2019 odbywa się w roku obfitującym w wyzwania. Jeszcze rok temu zastanawialiśmy się wspólnie czy jabłek wystarczy do wiosny i czy przemysł przekroczy magiczną granicę 1 złotego. W tym sezonie sytuacja jest diametralnie różna – mamy rekordowe zbiory, przechowalnie są pełne jabłek a po raz pierwszy od wielu lat część owoców pozostała niezebrana. Tak trudna sytuacja wymaga żeby jeszcze bardziej uważnie przyjrzeć się sytuacji na europejskim a nawet rynku jabłek. W Unii Europejskiej zbiory szacowane są na prawie 13 milionów ale o tyle samo mniejsze są tegoroczne zbiory w Chinach. Adam Paradowski w swoim wykładzie przybliży sadownikom sytuację na rynku jabłek, stan zapasów i możliwe kierunki sprzedaży. Być może pozwoli to podjąć lepsze decyzje – a moment sprzedaży to jeden z kluczowych etapów w całym sezonie.  Nie uda się uniknąć tematów związanych z szaleństwem cen jabłek przemysłowych – a jest to jeden z głównych tematów tej jesieni.

Polacy kupując jabłka coraz częściej zaopatrują się w nie w supermarketach – szacuje się, że jest to już ponad połowa sprzedaży krajowej. Handel z sieciami handlowymi nie jest tak prosty jak to się niektórym wydaje dlatego w kolejnej prezentacji Mirosław Maziarka opowie o wymaganiach dla dostawców ale także zachowaniach konsumentów kupujących owoce. Sieci handlowe coraz silniej wpływają na sposób produkcji i warto wiedzieć jakie będą ich wymagania. Kontynuacją tego tematu będzie prezentacja naszego gościa z Holandii, Gerarda Poldevaarta który wróci do tematu nowych odmian jako jednego z elementów zwiększania sprzedaży owoców. Będziemy mieli okazję posłuchać o nowościach w szkółkach i firmach hodowlanych ale także przekonać się czy faktycznie jest to realna metoda zwiększenia sprzedaży. Warto posłuchać tej prezentacji zanim zdecydujemy się wycinać kolejną kwaterę z Idaredem.

Produkcja sadownicza jest ściśle powiązana z warunkami pogodowymi – stąd w programie trzy ciekawe wykłady związane ze zmianami klimatu jaki obserwujemy także w Polsce. Pierwszy będzie dotyczył wpływu zmieniających się warunków klimatycznych na pojawianie się szkodników oraz związane z tym zmiany w sygnalizacji oraz ochronie. To bardzo istotne w kontekście chociażby kontrolowania pozostałości ŚOR – to wszystko w wykładzie dr Alina Maciesiak. Zmiany pogodowe wpływają także na fizjologię roślin i samych owoców – co najlepiej widać w trakcie przechowywania. Dr Krzysztof Rutkowski opowie o kondycji przechowanych w tym sezonie  owoców a szczególni uważnie przyjrzymy  na rosnącemu problemowi oparzelizny powierzchniowej. Coraz częściej całek komory są wysyłane na przemysł z powodu tej choroby, straty są ogromne. Blok klimatyczny zamknie wykład dotyczący wpływu zmian klimatycznych na możliwe schematy nawożenia sadów.

Drugi dzień rozpoczynamy od dużej dawki praktycznej ekonomii. Dr Dariusz Paszko będzie starał się pokazać metody szacowania kosztów i przychodów w gospodarstwie a także w poszczególnych kwaterach sadu. Zanim zdecydujemy się na zakup nowego sprzętu, wymianę kwatery lub jej likwidację warto to dobrze obliczyć bo decyzje podejmowane „na oko” mogą być błędne. Często produkujemy bardzo dobre owoce ale nie wiemy która część sadu daje nam najlepszy zysk.  

Od ekonomii przejedziemy do gatunku który od kilku lat pojawia się podczas drugiego dnia spotkań sandomierskich – czereśni. Zapraszamy wspólnie z red. Anita Łukawską i zaproszonymi przez nią wykładowcami do prezentacji poświęconych nowoczesnym technologiom uprawy i zbioru czereśni. Nie jest to łatwa produkcja i można spotkać sady które słabo owocują i nie mogą być powodem dumy ich właścicieli. Dlatego dla tych co planują i tych co już uprawiają – garść nowinek i analiz o produkcji. Bez takich informacji trudno liczyć na zyski i dobre zbiory w sadzie czereśniowym.

Tradycyjnie obok udziału w konferencji zapraszamy do odwiedzania stoisk firm oferujących technologie do produkcji sadowniczej.

Do Sandomierza zapraszamy już 30 stycznia 2019 od godziny 09.00 Hala Sportowa, ul. Patkowskiego 2A.

Udostępnij...

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email